Harm

Ervaren doe-het-zelver

“Wie in de gelukkige omstandigheden is om een stuk grond te kunnen kopen en daarop een woning te laten neerzetten, staat voor veel keuzes. Luxe keuzes, weliswaar, maar er zijn toch een hoop knopen door te hakken. Ik heb gekozen voor een zogenoemde systeemwoning. Ze noemen het ook wel een conceptwoning. Dat is een huistype dat grotendeels prefab wordt gebouwd. In de fabriek dus. De prefab-bouwdelen komen op de bouwplaats bij elkaar. Een gestroomlijnd bouwproces, waar niks aan het toeval is overgelaten. De bouwkwaliteit is een feit.”

Harm is een doe-het-zelver met decennia ervaring. “Niks mooier dan oplossingen bedenken, bouwtekeningen bekijken en zelf creëren. Als je al tientallen jaren in huizen klust, inclusief de wat grotere verbouwingen, dan ontwikkel je ook een eigen visie op bouwkwaliteit. Mijn visie is: voor nieuwbouw is een systeemwoning het mooiste wat er is. De bouwdelen worden, onder goed geconditioneerde omstandigheden, door vaklieden en volgens gecertificeerde processen in de fabriek geprefabriceerd. Met een scherpe kwaliteitscontrole. Alles is van tevoren bedacht en doordacht; de kwaliteit van de producten die worden toegepast is vooraf optimaal geborgd.”

Korte bouwtijd, flexibele indeling

Omdat een systeemwoning in grote bouwdelen in de fabriek wordt geproduceerd, is de bouwtijd, of liever de montageperiode op de bouwplaats, relatief heel kort. Harm: “De woning is al in één of twee dagen wind- en waterdicht. En de totale montage is, uiteraard afhankelijk van de grootte van de woning, enorm veel korter dan bij traditionele bouw. Ook omdat men niet weersafhankelijk is. Van bouwvocht is niet of nauwelijks sprake. Een korte bouwtijd heeft ook veel voordelen: onder andere minder bouwrente en minder dubbele woonkosten. Systeemwoningen zijn flexibel in te delen en laten veel vrijheid om details in te laten vullen. Of nog beter, als je graag klust, om ze zélf in te vullen.”

Binnenwanden, keuken en badkamer

“Ik heb een systeemwoning laten ontwerpen die ik van binnen deels zelf afbouw. De niet-dragende binnenwanden, keuken en badkamer ga ik zelf doen. Daar verheug ik me nu al op. Voor de binnenwanden kies ik voor een metalstud-systeem met KOMO-keurmerk. Isoleren met glaswol, afwerken met gipsplaat. Dat syteem voorkomt veel freeswerk en vind ik akoestisch ideaal. Waar nodig achterhout monteren voor meer draagkracht. De leidingen voor keuken en badkamer zitten al in de systeemwoning, precies waar ik ze hebben wil. Aansluiten is voor mij dan geen probleem. De badkamer krijgt een jacuzzi en een aparte rainforrest-douche met vlakke vloer. De keuken wordt een echte living-keuken, met een ‘eiland’ en een AGA-cooker. Zie je het voor je? Inkopen doe ik bij een bouwmarkt die ook aan bouwbedrijven levert. Vooraf check ik op de keurmerk-checker welke producten die ik nodig heb objectief zijn beoordeeld op kwaliteit. Kosten een beetje meer misschien, maar gaat veel langer mee en geeft de zekerheid die je zoekt. Daarom gebruiken die systeembouwers ook allemaal gecertificeerde materialen. Dan weet je wat je krijgt én dat het goed zit. Als je een aantal klussen achter de rug hebt ken je het verschil tussen gecertificeerde kwaliteit en zomaar een product. Alleen al in verwerkingsgemak. Eigenlijk is het net als met gereedschap: goed gereedschap werkt écht veel beter. Zo moet je ook bouwmaterialen inkopen. Dan doe je jezelf een plezier,” aldus Harm.

Referenties

created by dji camera

Vrijstaande houtskeletwoning prachtig gelegen aan de Pruimerdijk, Ridderkerk

De wens van de opdrachtgever was een vrijstaande houtskelet woning met garage op een mooi gelegen perceel aan het water. Janssen Bouw produceerde op basis van het ontwerp van de architect alle onderdelen in de eigen huizenfabriek in Etten-Leur. Waarna alle elementen op transport naar de bouwlocatie gingen.

Copyright Janssen-Bouw
created by dji camera
Lees meer
DSCF4690

Maatwerk Axedo 800 putten voor Veersepoort, Middelburg

Groen en gemoedelijk wonen met het centrum van Middelburg binnen handbereik. Dat is wonen in Veersepoort 5, Middelburg. Op deze groene locatie, dichtbij het Vogelpark, worden 75 eengezinswoningen en 33 appartementen ontwikkeld. De gemeente Middelburg gaf het bouwbedrijf Sinkegroep Infra BV het advies om bij de aanleg van de buitenriolering gebruik te maken van de Axedo inspectieputten van DYKA.

Bekijk alle referenties
Menu sluiten
Komo