Complete cascorenovatie van voormalige ‘Cokesfabriek’ , Maastricht

Een van de oudste betonnen rijksmonumenten van Nederland krijgt nieuwe bestemming

Waprof kreeg opdracht van kunstenaar en ontwerper Valentin Loellmann om de stokerij en het bunkergebouw van de voormalige gasfabriek (gebouwd in 1912 ter vervanging van een uit 1858 stammende fabriek) volledig casco te herstellen. Bovendien kreeg de buitenzijde van het monument een unieke uitstraling met spuitbeton in kleur (oranje). De renovatie gebeurde onder KOMO-certificaat.

Samenvatting

Certificaathouder Waprof Hoensbroek BV.
Bijzonderheden De juiste kleur krijgen van het spuitbeton aan de buitenzijde was een hele uitdaging. Er waren zeker 6 testen nodig om de gewenste oranje kleur te krijgen. De opdrachtgever wilde een ruwe afwerking van de buitenkant en ook dat is gelukt.
Gewaarborgde kwaliteit Waprof is KOMO-gecertificeerd met een procescertificaat op basis van de BRL 3201-1 en 3201-2 ‘Het technisch repareren en beschermen van beton’ en ‘Het constructief repareren en versterken van beton’.
Certificatie-instelling SGS Intron Certificatie B.V.
Uitvoeringsperiode December 2019 – januari 2021.
Locatie Lage Frontweg, Het radium, 6219 PE Maastricht
Copyright foto's Waprof Hoensbroek BV.

Certificaathouder
Waprof Hoensbroek BV.

Bijzonderheden
De juiste kleur krijgen van het spuitbeton aan de buitenzijde was een hele uitdaging. Er waren zeker 6 testen nodig om de gewenste oranje kleur te krijgen. De opdrachtgever wilde een ruwe afwerking van de buitenkant en ook dat is gelukt.

Gewaarborgde kwaliteit
Waprof is KOMO-gecertificeerd met een procescertificaat op basis van de BRL 3201-1 en 3201-2 ‘Het technisch repareren en beschermen van beton’ en ‘Het constructief repareren en versterken van beton’.

Certificatie-instelling
SGS Intron Certificatie B.V.

Uitvoeringsperiode
December 2019 – januari 2021.

Locatie
Lage Frontweg, Het radium, 6219 PE Maastricht

Copyright foto's
Waprof Hoensbroek BV.


Het bouwbedrijf Waprof bestaat al 40 jaar en is gespecialiseerd in Betonreparatie & Vochtbestrijding. Ralph Willems, directeur, zelf fervent liefhebber van monumenten en oude gebouwen vond dit een geweldig project. “We konden al onze kennis en kunde hierin kwijt. Wat we zoals deden: handmatige reparaties zowel technisch alsook constructief, constructief spuitbeton, esthetisch spuitbeton in kleur, nieuwe betononderdelen (traditioneel bekist/gewapend/gestort zoals wanden, trappenhuis etc.).

Vakmanschap en vakkennis zijn de fundering voor elke klus die we doen. Wij zijn als bedrijf altijd in beweging, gericht op de toekomst. We streven naar de hoogst mogelijke efficiency en nauwkeurigheid. Hoogwaardige afwerking en oplevering zijn belangrijk voor ons, daarom werken wij uitsluitend met kwaliteitsmaterialen en ervaren mensen.”

Omdat het gebouw een rijksmonument is, keek de gemeente Maastricht mee met het project. Een extra uitdaging. De ‘Cokesfabriek’ maakt onderdeel uit van het project Belvédère, een grote gebiedsontwikkeling in het noordwesten van Maastricht. Een gebied vol (oude) industrie, maar ook met oude vestingwerken en bijzondere natuur.

Waarmee kunnen wij u helpen?

    KOMO-keurmerk checker

    Iets bouwen? Vind hier de producten, bouwprocessen, diensten, personen en managementsystemen met het KOMO-keurmerk.

    Menu sluiten
    KOMO