Jaco en Steffi

Kopers van een eigen huis

“Wij wilden een huis kopen in Drenthe en begonnen ons te oriënteren op Funda. Al gauw besloten we voor helemaal nieuw te gaan. In Diever werd een project aangekondigd van twaalf nieuw te bouwen woningen, in een rijtje. Toen zijn we met de makelaar gaan praten. Ook om te weten te komen: hoe gaat dat eigenlijk, een eigen huis kopen? En: welke zekerheden krijgen we als we voor zo’n woning intekenen? Een huis kopen is een grote investering. Het is mooi als je daarop achteraf garantie krijgt, maar zekerheid vooraf is nóg beter, vonden wij. Jezelf overtuigen van de kwaliteit die je gaat kopen.”

Steffi en Jaco, beiden 28, woonden hiervoor nog in hun ouderlijke huizen. Zoals veel mensen die voor het eerst een eigen huis kopen maakten ze een ‘ontdekkingsreis’. Langs makelaar, financieel adviseur, hypotheekverstrekker, notaris en aannemer. “Een huis kopen doe je niet elke dag. Je weet niet precies hoe alles werkt. Des te meer wil je zeker weten dat alles goed zit. In de verkoopbrochure ziet alles er natuurlijk prachtig uit, maar daar kun je niet blind op varen.”

Op bezoek bij de aannemer

Jaco en Steffi: “Wij waren best wel kritisch en dat mag ook als je op het punt staat om een hoop geld te betalen. De makelaar adviseerde ons een afspraak te maken met de aannemer die het project ging neerzetten. We werden ontvangen op het kantoor van het bouwbedrijf in Staphorst. Daar konden we nader kennis maken met de opties van de woning, meer en minderwerk zeg maar, zoals de badkamerafbouw, het plaatsen van inbouw-stopcontacten en nog veel meer.”

Directeur Jouk Troost van aannemersbedrijf Dons & Troost: “Wij ontvangen aanstaande kopers van projecten graag bij ons in huis. Een inschatting van materiaalkwaliteit en mogelijkheden is voor de particuliere koper immers niet zo eenvoudig. Daarom laten we alles zien, kunnen ze materialen zelf vasthouden en vertellen we welke toe te passen bouwproduc­ten gecertificeerd zijn. Dat wordt erg op prijs gesteld. In de woning van Jaco en Steffi zijn allerlei materialen met KOMO-keurmerk verwerkt, zoals begane grond vloeren, verdiepingsvloeren, metselstenen, dakpannen, rockwool spouwmuurisolatie, binnenkozijnen en deuren.”

Persoonlijke woonwensen

Steffi en Jaco hadden natuurlijk de nodige persoonlijke woonwensen. “Steffi wilde een hele mooie keuken. Ik wilde extra stopcontacten, inbouw in plaats van opbouw, en op andere plekken dan ze in het bouwplan stonden. Verder wilden we op de badkamer een inbouwtoilet en een douchewand en zo waren er nog wat persoonlijke details die we in goed overleg ook geleverd hebben gekregen. Dat is toch een voordeel van nieuwbouw: alles wordt uiteindelijk zoals je het zelf graag hebt. Dat kan natuurlijk ook wel in bestaande bouw, maar dan moet je alles laten aanpassen. Niet ons ding,” zegt Jaco.

Opleveringskeuring door Vereniging Eigen Huis

Jaco en Steffi zijn lid van de Vereniging Eigen Huis en lieten een bouwkundige via die vereniging een zogenoemde opleveringskeuring verrichten. Steffi vertelt: “Eigenlijk was alles prima in orde, op een enkel detail na. Die details zijn in overleg met de aannemer direct opgelost.” Hebben de kersverse eigen huis-bezitters nog tips voor andere kopers van nieuwbouwwoningen? Jaco: “Jazeker. Drie tips.

  1. Kijk goed naar de meer/minderwerk-lijst en je eigen wensen. Er kan vaak meer worden geïndividualiseerd dan je denkt;
  2. Ga kijken tijdens de bouw. Dan volg je de voortgang en ben je op de hoogte. Bij Dons & Troost mochten we rustig rondlopen op de bouwplaats;
  3. Ga na of er gecertificeerde producten worden gebruikt en laat een opleveringskeuring doen voor ‘je weet maar nooit’. Dat geeft vastigheid.”

Referenties

created by dji camera

Vrijstaande houtskeletwoning prachtig gelegen aan de Pruimerdijk, Ridderkerk

De wens van de opdrachtgever was een vrijstaande houtskelet woning met garage op een mooi gelegen perceel aan het water. Janssen Bouw produceerde op basis van het ontwerp van de architect alle onderdelen in de eigen huizenfabriek in Etten-Leur. Waarna alle elementen op transport naar de bouwlocatie gingen.

Copyright Janssen-Bouw
created by dji camera
Lees meer
DSCF4690

Maatwerk Axedo 800 putten voor Veersepoort, Middelburg

Groen en gemoedelijk wonen met het centrum van Middelburg binnen handbereik. Dat is wonen in Veersepoort 5, Middelburg. Op deze groene locatie, dichtbij het Vogelpark, worden 75 eengezinswoningen en 33 appartementen ontwikkeld. De gemeente Middelburg gaf het bouwbedrijf Sinkegroep Infra BV het advies om bij de aanleg van de buitenriolering gebruik te maken van de Axedo inspectieputten van DYKA.

Bekijk alle referenties
Menu sluiten
Komo