Certificering helpt bij duurzaamheidsdoelen dakenbranche

06-11-2024

Het gebruik van duurzame bouwmaterialen en -methoden helpt het milieu en creëert een gezonde woonomgeving. De dakenbranche erkent dit. Gert-Jan Roelofs van certificatie-instelling SKH vertelt ons hoe certificering producenten van dakelementen helpt om duurzaamheidsdoelen te halen, want… “goede isolatie van daken in combinatie met luchtdichtheid en ventilatie, vormt een essentieel onderdeel van energiezuinige en duurzame gebouwen.”

Eisen uit wet en beoordelingsrichtlijnen

“Wanneer wij houtachtige dakelementen certificeren gelden allereerst de wettelijke eisen uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)”, verklaart Gert-Jan. “Deze bevat uitgebreide richtlijnen voor duurzaamheid en isolatie in de bouw. Bij KOMO-certificering van dakkapellen, dakramen, dakconstructies en zelfs complete houtskeletwoningen letten we op basis van de betreffende beoordelingsrichtlijn (BRL) onder andere op de Rc-waarde. De Rc-waarde is de warmteweerstand, het isolerend vermogen van de totale constructie. We kijken daarnaast of de isolatiematerialen van biobased materiaal zijn gemaakt en in hoeverre ze geluid-.en de brandwerend zijn.”


Gert-Jan Roelofs, SKH

Certificeren op elementniveau

Gert-Jan geeft een inzicht hoe ze te werk gaan bij certificeren. “Wij certificeren op elementniveau,  bijvoorbeeld een houtachtige dakdeel waar alleen nog maar dakpannen op komen. Of een geprefabriceerde dakkapel die in een keer op een woning wordt geplaatst. Neem het KOMO-attest-met-productcertificaat (ampc) Geprefabriceerde houtachtige dakkapellen op basis van de BRL 0103. We beoordelen het ontwerp en we controleren de productielocaties.

Voldoet alles aan de bouwregelgeving (eenmalig) en de eisen uit deze specifieke BRL? Het kwaliteitssysteem/productieproces van de fabrikant toetsen we op locatie. Dat doen we vier keer per jaar onaangekondigd. In het geval van conceptueel bouwen, bijvoorbeeld voor de BRL 0904, gaan we zelfs naar de bouwlocatie. Wanneer een fabrikant bovenop de eisen uit een bepaalde BRL aanvullende wensen heeft die hij mee wil nemen in het certificeringsproces, dan kan dat. We nemen dit dan natuurlijk op in het certificaat.“

Groene aanvulling op certificaat

KOMO zet een duurzaam tandje bij met de BRL 7010 ‘Hernieuwbare, dan wel gerecyclede content van het KOMO-gecertificeerde product’ ontwikkeld. Met deze horizontale BRL draagt KOMO bij aan het zichtbaar maken van aspecten als duurzaamheid, CO2-prestaties, levenscyclus en hergebruik. Gert-Jan: “Zo kan de KOMO-gecertificeerde fabrikant van houtachtige dakkapellen uit de vorige alinea zich met het behalen van deze ‘groenverklaring’ dus onderscheiden van concurrenten en aantonen dat hij duurzaamheid serieus neemt.”

Het blad Roofs besteedde in het nummer van november 2024 ook aandacht aan dit onderwerp. 

Menu sluiten
KOMO