Conceptueel bouwen kan woningbouw versnellen

27-10-2022

Lid van de RvT van KiK

Margriet Drijver is lid van de Raad van Commissarissen van Stichting Vestia en interim directeur van woningcorporatie Woongroep Marenland én lid van de Raad van Toezicht van KiK. In BouwTotaal pleit zij voor conceptueel bouwen. De voordelen van conceptueel bouwen, ook wel geprefabriceerd bouwen of industriële woningbouw, zijn evident. Onderdelen van woningen industrieel op grote schaal produceren is minder arbeidsintensief, vermindert de kans op fouten en is goedkoper. Daarnaast zorgt geprefabriceerd bouwen voor minder milieubelasting dan het bouwen op locatie.

RDW voor woningconcepten

Er moet een landelijke toelatingstoets voor conceptueel bouwen komen, vergelijkbaar met de RDW, dat bepleitte eerder Martin van Rijn, voorzitter van de vereniging van woningcorporaties Aedes. Wanneer de RDW een bepaald type auto goedkeurt, dan geldt die goedkeuring voor alle exemplaren van dat model en mag deze in het hele land op de weg. Volgens hem kan zo’n landelijke toets helpen de Nederlandse woningbouw te versnellen.

Gecertificeerde woningconcepten

De komst van de Wkb en de gewijzigde bewijslast voor de bouwer stelt de leveranciers van woonconcepten voor een nieuwe uitdaging. Hoe toont de bouwer aan dat zijn concept aan de eisen van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) en het Burgerlijk Wetboek (bewijslast) voldoet? Hoe overtuigt hij zijn opdrachtgevers? En hoe houdt hij de kosten voor de kwaliteitsborger betaalbaar? KOMO heeft het antwoord gevonden door het aanbieden van gecertificeerde woningconcepten.

Benieuwd naar het hele artikel? Lees het hier.

 

Menu sluiten
KOMO