De bouw vraagt om kitten en lijmen met KOMO-keur

22-05-2019

Testen kwaliteit van de lijm

“De bouw vraagt om elastische kitten en lijmen die onder KOMO-keur geleverd worden. En waarbij dus het KOMO-keurmerk op de verpakking staat. Essentiële waarden worden aan de hand van monsters regelmatig door deskundigen getoetst. En dus krijg je als afnemer, zoals KOMO dat zelf zo mooi zegt, altijd kwaliteit zoals beloofd. Objectief vastgesteld en steeds opnieuw volgens de hiervoor opgestelde, officiële beoordelingsrichtlijn.”

Dat zegt directeur Rob Bloem van Bloem Sealants in Den Haag, inmiddels 65 jaar vaste waarde in de Nederlandse bouw. “Wij zijn er groot voorstander van dat de kwaliteit van iedere stap in een bouwproces met een KOMO-certificaat wordt aangetoond. Dan organiseer je een gesloten systeem, waarbij je er als afnemer van op aan kunt dat het met de kwaliteit goed zit”, aldus Bloem.

Regelmatige toetsing maakt het verschil

“Destijds, in 2006, had je natuurlijk al de ISO 11600 norm voor kitten in de bouw. Maar die keuring is eenmalig en dat vonden wij niet voldoende. Om die reden zijn wij toen met KOMO begonnen voor een reeks beglazingskitten. Opvallend was dat collega’s daarna hun producten ook met een KOMO-keur op de markt brachten. Sinds 2014 is voor kitten de CE-keuring verplicht. Maar voor CE hoeft een product maar één keer door een zogenaamde Notified Body (red.: Aangemelde Keuringsinstantie) getest te worden*. Zonder regelmatige toetsing door een keuringsinstantie kunnen wijzigingen in de receptuur echter ongemerkt plaatsvinden. Dat merk je dan pas als er later schades optreden door bijvoorbeeld onthechting van de kit of lijm. Een belangrijk bijkomend verschil is dat bij KOMO óók het productieproces gecheckt wordt. Of de specificaties van halffabricaten voldoen en zelfs of kalibratie van de weegapparatuur heeft plaats gevonden, zodat een zo constant mogelijke kwaliteit geborgd is”, zegt Rob Bloem.

Vijf kitten en lijmen met KOMO

“Daarom zijn er momenteel vijf belangrijke kitten en lijmen uit ons assortiment voor beglazingen en gevelbouw KOMO-gecertificeerd. En er gaan er wellicht nog meer volgen. Ook vanuit het buitenland is er inmiddels vraag naar producten met KOMO-keur. Bovendien krijgen we nieuwe bouwwetgeving en wordt het KOMO-keurmerk nog belangrijker in de toekomst. En die zien wij rooskleuring tegemoet.”

(*) Dit geldt voor kitproducten voor buitentoepassingen. Voor binnen-toepassingen is een eigen verklaring van de fabrikant al voldoende, behalve waar het brandwerendheid betreft. (Red.)

Menu sluiten
KOMO