Dirks Klimmaterialen heeft al bijna 14 jaar KOMO KlimKeur

23-03-2020

Henk Dirks, directeur van Dirks Klimmaterialen zweert bij het KOMO KlimKeur®. Niet omdat het nou zou gemakkelijk is, maar omdat hij kwaliteit hoog in het vaandel heeft. Het vraagt een lange adem om de kwaliteit op peil te houden. “Kwaliteit onderscheidt mij van de concurrent”, aldus Henk Dirks.


Al onze standaard ladders en trappen moeten voldoen aan eisen van BRL 9920.

Ontwikkeling BRL 9920

Dirks Klimmaterialen is sinds 2006, vanaf het begin, in het bezit van het KOMO KlimKeur®, een attest-met-productcertificaat op basis van de BRL 9920 (Beoordelingsrichtlijn 9920) Draagbaar klimmaterieel. Het KOMO KlimKeur® is bij Dirks Klimmaterialen van toepassing op alle standaard ladders en trappen voor schilders,  de bouw en industrie. Henk Dirks vertelt hoe de BRL 9920 is ontstaan:

“In eerste instantie hebben wij met vijf fabrikanten de BRL 9920 ontwikkeld. Met de bedoeling de kwaliteit van klimmaterialen te verbeteren en om de klant de garantie te geven dat zijn product voldoet aan de van toepassing zijnde regelgeving. Wetende dat circa 70% van alle producten die wij aankopen bewust of onbewust niet aan regelgeving voldoet, waren wij als fabrikanten van mening dat de klanten dit keurmerk als zeer positief zouden beschouwen.”

“Op dit moment is ons bedrijf nog de enige fabrikant die het KOMO KlimKeur®-certificaat in zijn bezit heeft. En daar zijn we trots op.”

‘Geen strenger keurmerk dan het KOMO KlimKeur®’

“Al onze standaard ladders en trappen moeten voldoen aan de eisen van de BRL 9920. Je moet dan denken aan eisen van de Warenwet, de NEN 2484 en aanvullende eisen zoals het vergroten van de afstand tot de eerste optree of in het geval van een bordestrap een minimale belasting van de steunbeugel tot 150 kg.”

“Er is geen strenger keurmerk in onze markt dan het KOMO KlimKeur®. En het is best een hele opgave om te blijven voldoen aan de eisen van het keurmerk. Het is namelijk zo dat we niet alleen onze eigen kwaliteit moeten bewaken, we zijn ook afhankelijk van de kwaliteit van de producten van onze toeleveranciers. Daarom doen we zogenaamde ingangscontroles en fysieke testen zodat inkomende producten worden gecontroleerd. Je kunt hierbij vooral denken aan het testen van de legering van aluminium. Wanneer onze leveranciers niet de kwaliteit leveren zoals vereist vanuit de BRL 9920, gaat de levering weer terug. Het KOMO KlimKeur® heeft dus ook positieve invloed op de kwaliteit van producten die wij krijgen aangeleverd en daarmee op de keten.”

" Kwaliteit duurt het langst. "

Henk Dirks, directeur Dirks Klimmaterialen

SKH controleert onze kwaliteit

“Auditors van de certificatie-instelling SKH komen minstens één keer per jaar aangekondigd of onaangekondigd controleren. Ze nemen dan willekeurige producten uit ons magazijn en testen die daarna conform de BRL 9920. Ook het kwaliteitssysteem lopen ze na. Ons grootste probleem is de kwaliteit van ons toegeleverde aluminium profielen. Het is voorgekomen dat na 13 jaar dezelfde ladder positief te testen, deze niet meer door de controle komt. Dan is er opeens sprake van een verkeerde legering of wijze van verouderen. Wij hebben daar meteen op gereageerd door de ingangscontrole verder te verbeteren en de hardheid zelfs tijdens het productieproces te testen. Dit is echt uniek, dat doet niemand van onze collega’s. Ja, we hebben een lange adem als het om kwaliteit gaat. We willen goed werk leveren en betrouwbaar zijn. Kwaliteit duurt het langst.”

“Het KOMO KlimKeur® geeft ons daarnaast meer zekerheid op het gebied van aansprakelijkheid: wij kunnen immers aantonen dat we betrouwbare kwaliteit leveren die objectief getoetst is en is goedgekeurd door onafhankelijke deskundigen. Wij hebben er alles aan gedaan wat redelijkerwijs van ons verwacht mag worden, zodat wij maximale kwaliteit leveren.”

Menu sluiten
KOMO