KOMO-certificering platte daken biedt zekerheid

27-03-2023

Het dak van verpleeghuis De Dormig in Landgraaf was aan vervanging toe. Producent van dakbedekkingsmaterialen, isolatie en waterdichtingsoplossingen IKO leverde het concept IKO Eco Roof voor de renovatie en verduurzaming van de in totaal acht dakvlakken. Omdat IKO Eco Roof een KOMO-gecertificeerde dakoplossing betreft heeft de opdrachtgever zekerheid dat het gekozen daksysteem niet alleen goed is, maar bovendien correct is aangebracht.

Dakbedekkingen op platte daken zijn gedurende de levensduur van een gebouw meerdere malen aan vervanging toe, soms geheel, soms gedeeltelijk. Esthetische aspecten zijn vaak belangrijk, maar bij platte daken willen opdrachtgevers eerst en vooral een bouwtechnisch goed daksysteem, dat bovendien correct is aangebracht. KOMO-certificering bevestigt de kwaliteit van beide aspecten.

KOMO-certificering

KOMO-attestering-met-productcertificering van isolatiematerialen en dakbedekkingen vormt de basis voor een bouwtechnisch goed doordacht daksysteem. KOMO-procescertificering van de dakdekkers vult deze basis aan met de beoordeling van de uitvoering in de praktijk. Jaarlijks worden in het kader van de KOMO-certificering in de dakenbranche vele honderden productverificaties en dakinspecties uitgevoerd. Voor de productverificaties aan dakbanen worden niet alleen monsters genomen bij de producenten. De KOMO-certificatie-instellingen nemen ook monsters op de bouwplaats. Die worden getest in onafhankelijke, geaccrediteerde laboratoria. Op die manier wordt de invloed van opslagomstandigheden op de producteigenschappen meegenomen in de productverificaties.

IKO Eco Roof

Hoe werkt dat in de praktijk? Het dak van verpleeghuis De Dormig in Landgraaf moest vervangen worden omdat de oorspronkelijke toplaag niet meer voldeed. De onderliggende isolatielaag (PUR) was doorweekt geraakt en ook in het gebouw waren al lekkages merkbaar. In overleg met het dakbedekkingsbedrijf Frans Smeets bv uit Beek (premium partner IKO) is gekozen voor het IKO Eco Roof-concept.

Martin Schröder, marketingmanager bij IKO, legt uit wat dit concept inhoudt: “Het concept bestaat uit de witte eco dakbedekking ‘IKO carrara’. Deze reflecteert het zonlicht waardoor bespaard wordt op energie voor koeling. Bovendien is de dakbedekking aan de bovenzijde voorzien van de zogeheten ‘Air Care Technology’, waarmee de dakbedekking een luchtzuiverende werking krijgt. Stikstof- en zwaveldioxide worden onder invloed van UV-licht omgezet in milieuneutrale stoffen, die weggespoeld worden door de regen. Dit resulteert in een aantoonbare verbetering van de luchtkwaliteit. De dakbedekking is dan ook voorzien van een DUBOkeur van NIBE.”

Verpleeghuis ‘De Dormig’
verpleeghuis ‘De Dormig’

De volledige bestaande dakopbouw is tot op de betonnen ondergrond verwijderd. Vervolgens heeft het dakbedekkingsbedrijf een dampremmende laag en PIR isolatielaag van 140 mm aangebracht. Hiermee werd een isolatiewaarde bereikt van Rc=6 m2K/W. De marketingmanager noemt ook het esthetische aspect: “Omdat de daken verschillend van hoogte zijn, zijn de dakbanen in een mooi overzichtelijk verband aangebracht.”

KOMO certificering

De opdrachtgever kan na de dakrenovatie opgelucht ademhalen, ook al omdat het IKO Eco Roof volledig KOMO-gecertificeerd is. Zo heeft het daksysteem het KOMO-attest-met-productcertificaat CTG-500/9 op basis van de BRL 1511 deel 1 ‘Baanvormige dakbedekkingssystemen’ en deel 2: ‘Specifieke bepalingen voor gewapende dakbanen op basis van (gemodificeerd) bitumen’.

Alle beoordelingsrichtlijnen op het gebied van platte daken worden vastgesteld door het College van Deskundigen ISDA (Isolatiematerialen en Dakbedekkingen). In het College van Deskundigen ISDA zijn alle belanghebbenden partijen vertegenwoordigd, zoals VEBIDAK, Vekudak, ProBitumen, NII, VESP, Exiba en MWA. Martin Schröder besluit: “Bij het concept hoort een 10+5 jaar verzekerde all-in garantie. Dit houdt in dat de verzekerde garantie na 10 jaar met nog eens 5 jaar wordt verlengd, na inspectie van het dak. Tijdens de werkzaamheden werd de kwaliteit van de werkzaamheden dan ook gemonitord, zodat men bij oplevering de garantie kon afgeven. KOMO-certificatie biedt daarbij een hoop zekerheid!”

Dit artikel verscheen in BouwTotaal nummer 3 van maart 2023

Menu sluiten
KOMO