KOMO stimuleert duurzame reparatietechnieken

19-06-2024

Nico Heijmen, Infinity Repair

Dit artikel verscheen in Bouwtotaal nummer 6

De verlenging van de levensduur van producten, draagt sterk bij aan het behalen van duurzaamheidsdoelen. Een goed voorbeeld is Infinity Repair. Dit is een KOMO-gecertificeerd totaalsysteem om aangetaste houten kozijnen te kunnen repareren. Het resultaat is een hernieuwd kozijn met een levensduurverlenging van maar liefst 40 jaar.

Het renovatiesysteem van Infinity Repair bestaat uit een geprefabriceerd deelelement, waarmee het aangetaste of kwetsbaarste gedeelte van een bestaand houten kozijn wordt vervangen. Dit deelelement is fabrieksmatig samengesteld en op locatie verwerkt volgens het KOMO-productcertificaat Vulmiddelen voor hout. “Ons concept voorziet in het vervangen van aangetaste delen. De nieuwe delen worden, door middel van een speciaal ontwikkelde deuvelverbinding, op het bestaande kozijn gemonteerd. De nieuwe delen zijn van duurzaam en op maat gefreesd Accoya® hout: dat is gemodificeerd hout met FSC®-certificering. Dit hout is alzijdig voorzien van een primersysteem van PPG/ Sigma Coatings. Ieder deelelement is voorzien van een chip, waardoor elke reparatie traceerbaar is”, zegt Nico Heijmen, Algemeen Directeur van Infinity Repair BV.

" “Ons renovatiesysteem draagt bij aan het behalen van de milieudoelstellingen op het gebied van het verlagen van CO2-uitstoot en verspillen van grondstoffen, doordat er geen nieuw kozijn geproduceerd hoeft te worden.” "

Nico Heijmen

Duurzame training

“Ons concept draagt bij aan het behalen van de milieudoelstellingen op het gebied van het verlagen van CO2-uitstoot en verspillen van grondstoffen, doordat er geen nieuw kozijn geproduceerd hoeft te worden. Doelstelling is een reductie van 75% op de CO2-uitstoot, ten opzichte van een nieuw houten kozijn”, aldus Nico.

Het renovatiesysteem is ontwikkeld voor de professionele vakman (schilders-, vastgoedonderhouds- en aannemersbedrijf) die door middel van een training en opleiding licentiehouder wordt. Alleen een licentiehouder kan of mag het totaalsysteem van Infinity Repair aanbieden, leveren en/of monteren. De trainingen worden gegeven door Infinity Repair.

Innovatiecertificaat als aanjager

Volgens Nico is bij de ontwikkeling van het totaalconcept Infinity Repair in 2016 naast de prijsstelling de aantoonbaarheid van het kwaliteitsniveau bepalend geweest. “Samen met KOMO hebben we de uitdaging opgepakt om kwaliteit ook in een innovatieve fase te kunnen borgen en aantonen. In 2018 heeft dit geresulteerd in de uitreiking van het eerste KOMO-innovatiecertificaat aan Infinity Repair.”

Directeur Ton Jans van KOMO: “Het KOMO-innovatiecertificaat is toentertijd speciaal in het leven geroepen om bouwinnovaties te stimuleren. Het biedt ondernemingen de gelegenheid om snel en zonder dat de concurrentie ‘meekijkt’ sterk vernieuwende producten of bouwprocessen aan te kunnen bieden onder KOMO-certificaat. Wij stimuleren graag duurzame reparatietechniek.”

Kozijn Herstel Plan

Infinity Repair BV zit niet stil, want op 4 maart 2024 is een samenwerkingsconvenant Kozijn Herstel Plan ondertekend, samen met Sigma Coatings, BUVA en Saint-Gobain Glass. Duurzaamheid, kwaliteit en lagere totaalkosten komen samen in dit initiatief. Nico legt uit: “De samenwerkende fabrikanten binnen het totaalconcept Kozijn Herstel Plan bundelen hun krachten om bestaande kozijnen hoogwaardig en slim te renoveren. Door op elkaar afgestemde producten samen te stellen en door de werkwijze van Infinity Repair te verwerken in de bestaande kozijnen wordt garant gestaan voor een topproduct. Hiervoor is er een integrale afstemming van de producten Accoya® en IsoStone, ramen, deuren, glas en ventilatieroosters.”

Nico besluit: “Inmiddels is het KOMO-innovatiecertificaat opgegaan in een regulier KOMO-certificaat. Wij zijn nog steeds heel trots op dit succesvolle en duurzame renovatiesysteem. Hiermee krijgen heel veel ‘oude’ houten kozijnen een tweede leven, of hebben dat al gekregen. Maar ik ben ook trots op het feit dat we samen met KOMO het allereerste KOMO-innovatiecertificaat heb weten te ontwikkelen.”

Menu sluiten
KOMO