KOMO-keur: aantoonbare kwaliteit voor houtproducenten en houtbouwers

21-02-2023

Bouwen met hout, het is niet meer weg te denken. Of het nu gaat om houten gevelelementen, dakkappellen, buitendeuren, dakconstructies of complete houten energiezuinige conceptwoningen. Het KOMO-keurmerk helpt de houtbouw aan aantoonbare kwaliteit.

Houtbouw staat volop in de belangstelling. Niet alleen vanwege zijn circulaire eigenschappen. Er zijn meer voordelen van bouwen met hout. Je kunt er sneller mee bouwen en door het lagere gewicht bespaart de bouwer op vervoers- en hijsbewegingen. Bovendien ervaren mensen leven in houtbouw als prettig.

Wkb en gewijzigde bewijslast

De komst van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) en de gewijzigde bewijslast voor de bouwer stelt de leveranciers van houtproducten voor een nieuwe uitdaging. Het KOMO-keurmerk krijgt straks een functie in deze bewijslast. Het is immers een door een onafhankelijke derde opgesteld document dat een gerechtvaardigd vertrouwen biedt over de geleverde kwaliteit. Door over het keurmerk te beschikken, staat u al sterker.

Complete houten conceptwoningen gecertificeerd

Een interessante ontwikkeling in houtbouw is de geprefabriceerde houten woning. In het licht van de enorme woningopgave in Nederland biedt dit kansen. Woningen fabrieksmatig produceren is minder arbeidsintensief, vermindert de kans op fouten en is goedkoper. KOMO voorziet complete duurzame prefabwoningen van het KOMO-attest-met-productcertificaat op basis van de BRL 0903-1 (Modulaire Bouwsystemen – Units voor permanent gebruik), BRL 0905 (Bouwsystemen voor energiezuinige woningen en woninguitbreidingen) en BRL 0904 (Houtskeletwoningen).

Houtmodulebouwconcept Finch Buildings
Foto: De Groot Vroomshoop
Houtmodulebouw Finch Buildings in fabriek
Foto: De Groot Vroomshoop
Nieuwbouwplan Haarkes Stee
Foto: VDM Woningen
Nieuwbouwplan Haarkes Stee
Foto: VDM Woningen

Het vakblad BouwTotaal besteedde aandacht aan deze ontwikkeling met KOMO-certificaathouders VDM Woningen en De Groot Vroomshoop. Wim Sturris, directeur van De Groot Vroomshoop klopte bij SKH aan met de vraag om een compleet geprefabriceerde houten woning te certificeren conform deze BRL. Lees hier over zijn ervaringen.

Diverse organisaties omarmen de KOMO-kwaliteit in de houtbouw, waaronder de houtbouwers van de NBvT: Houtbouwers van NBvT gaan voor KOMO-certificaat én duurzaamheid

Ook certificeren?

Wilt u uw houten product, proces of concept certificeren, neem dan contact op met een van onze certificatie-instellingen.

Menu sluiten
KOMO