Van dak naar dak
05-09-2024Branche zet zich in voor recycling bitumen dakbedekking
Het gebruik van gerecyclede en hergebruikte bouwmaterialen is steeds gangbaarder. Het is een belangrijke stap naar een duurzamere en groenere toekomst. De dakenbranche draagt haar steentje bij als het gaat om recycling van bitumen dakbedekking. Peter Ligthart, directeur van de branchevereniging ProBitumen en Marco de Kok Product- & Accountmanager bij SGS INTRON Certificatie geven voorbeelden.
Voor de leek, wat is bitumen, hoe ziet het eruit en welke eigenschappen heeft het? Peter Ligthart: “Bitumen is van zichzelf donker gekleurd. Het is een restproduct van olie. Bitumen is fundamenteel anders dan teer. Teer is een restproduct van steenkool en is zwaar PAK-houdend. Bitumen is daarentegen licht PAK-houdend. Bitumen is op zichzelf veel te vloeibaar om er een dakbedekking van te maken. Daarom heeft bitumen dakbedekking een binnenlaag, de inlage. Aan bitumen wordt polymeer toegevoegd om de eigenschappen te verbeteren. Afhankelijk van het type polymeer dat wordt gebruikt, krijg je een Uv-bestendige dakbedekking of een flexibele dakbedekking. Bij de laatste moet je een extra laag toevoegen, zoals steenslag. Verreweg de meeste bitumen dakbedekking in Nederland is Uv-bestendig.”
Bitumen recyclebaar en levensduur verlengend
“Bitumen is bij uitstek een product om te recyclen”, zegt Marco de Kok. “Bitumen kan oneindig gerecycled worden. Je kan weliswaar van een vierkante meter dakbaan geen vierkante meter nieuwe dakbaan maken, maar grote delen kan je hergebruiken. Ik verwacht dat dat percentage in de toekomst zal stijgen door nieuwe technische ontwikkelingen.” Peter: “Sommige producenten zijn al in staat om 50-60% te recyclen. Gerecyclede content gaat overigens niet alleen over bitumen. Ook de inlage kan van gerecyclede grondstoffen gemaakt zijn. Verder: gemiddeld heeft bitumen een levensduur van maximaal 40 jaar. Je kunt tot twee keer toe een nieuwe toplaag aanbrengen. Daarmee verdubbel je de levensduur van de toplaag.”
KOMO-BRL 7010
Marco: “Veel ProBitumen-leden zetten zich actief in voor recycling. De horizontale KOMO-BRL7010 (Hernieuwbare, dan wel gerecyclede content van het KOMO-gecertificeerde product. red.) is toepasbaar op elk KOMO-gecertificeerd product. Voor de leden is deze BRL 7010 een uitgelezen manier om aan te tonen welk percentage is geproduceerd met recyclede grondstoffen.”
Diverse initiatieven
“ProBitumen werkt onder andere samen met Stichting Dak & Milieu”, aldus Peter. “Noemenswaardig is de pilot ‘Bitumen Recycling Network (BRN)’. Een dertigtal dakbedekkingsbedrijven in Nederland en België neemt hieraan deel. Zij verzamelen hun snijresten in big bags. Deze worden namens Dak & Milieu opgehaald, gesorteerd en aan de fabrikanten terug geleverd. Al het ingezamelde materiaal wordt verwerkt in nieuwe dakbedekking. De uitrol hiervan is voorzien in de loop van dit jaar.
KOMO-gecertificeerde producten moeten aan het milieucertificaat NL BSB (Besluit Bodemkwaliteit) voldoen, in elk geval voor bitumen dakbedekkingen. Onze leden produceren gelijksoortige producten waarbij de milieucomponenten binnen bepaalde grenzen vallen. Zodoende kunnen we gezamenlijk testen doen. Dat verlaagt de testlast en de kosten. SGS INTRON test namens Dak & Milieu.”
Hoe verhoudt ‘biobased’ zich tot bitumen dakbedekking? Peter: “Natuurlijk kan je ervoor kiezen om bitumen met lignine te vervangen. Dat is een stof die je uit bomen maakt. Maar of dat duurzaamheid is? We gaan bitumen vervangen door een biobased grondstof en tegelijkertijd overgebleven bitumen verbranden. Dat is niet uit te leggen. Dakbedekking moet gewoon dakbedekking blijven en in de keten blijven. ‘Van dak naar dak’ zeggen wij!
Dit artikel stond ook in Roofs van september 2024, pag. 70-71