KOMO-keurmerk is gids in kwaliteitsborging voor de bouw

16-12-2024

Het vakblad Aannemer interviewde Erik-Jan de Bont over de betekenis van het KOMO-keurmerk. Hieronder leest u het hele artikel.

Het KOMO-keurmerk zorgt ervoor dat bouwmaterialen en processen voldoen aan de wetgeving én de hoogste kwaliteitsnormen. Erik-Jan de Bont, operationeel manager bij KOMO, over de uitdagingen en innovaties van de toekomst.

“Het is meer dan een stempel van goedkeuring,” meent De Bont. In de complexe wereld van bouwprojecten speelt het KOMO-keurmerk een voorname rol. De Bont is operationeel manager bij KOMO, waar hij verantwoordelijk is voor de coördinatie van het certificeringsstelsel. Dit omvat het beheren van de circa 340 beoordelingsrichtlijnen die zorgen dat producten en processen naadloos aansluiten op bouwkundige normen en wettelijke eisen. Een voorbeeld is de toepassing van lijm in constructief hout en wandelementen. Deze materialen ondergaan een grondige keuring om te garanderen dat ze de tand des tijds doorstaan. De Bont legt uit: “Bij een wand moet de isolatie na twintig jaar nog steeds effectief zijn. We eisen dat de gebruikte materialen niet uitzakken of verslechteren, omdat dit de bouwkwaliteit direct beïnvloedt.”
Recent lanceerde KOMO een nieuwe video, gericht op bouwbedrijven. Het doel van de video is om aannemers te informeren en inspireren over de meerwaarde van het keurmerk in de dagelijkse praktijk. De Bont hierover: “We willen laten zien dat het gebruik van KOMO-gecertificeerde producten en onderaannemers niet alleen garant staat voor kwaliteit, maar ook voor kostenbesparingen en procesoptimalisatie.”


Sterker door standaarden

Een van de unieke aspecten van KOMO is de tweezijdige benadering: producten én processen worden getoetst. Zo controleert KOMO niet alleen of een isolatiemateriaal voldoet, maar ook of de montage volgens de juiste voorwaarden gebeurt. Het keurmerk zorgt daarmee voor consistentie in elke stap van het bouwproces. Dit is cruciaal met het oog op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die de verantwoordelijkheid voor bouwkwaliteit verlegt naar aannemers. “Onder de Wkb moeten aannemers een sluitend dossier overleggen aan kwaliteitsborgers,” legt De Bont uit. “Hierin schuilt een belangrijk voordeel van KOMO-certificering. Producten en processen die onder KOMO vallen, worden al gecontroleerd en gedocumenteerd. Dit ontlast kwaliteitsborgers en bespaart tijd en kosten. Het zogeheten As Built-dossier dat de KOMO-certificaathouder aanlevert, biedt daarnaast transparantie voor de eindgebruiker en zekerheid voor opdrachtgevers.”

Nieuwe video

De nieuwe video benadrukt hoe KOMO in elke fase van het bouwproces een rol speelt. Van prefab-oplossingen tot traditionele bouwmethoden: het keurmerk biedt een brede toepasbaarheid zonder beperkingen voor ontwerpvrijheid. “Architecten en aannemers hoeven zich geen zorgen te maken dat ze vastzitten aan een beperkte selectie materialen of technieken. Alles wat nodig is voor een bouwproject kan onder het KOMO-keurmerk geleverd worden,” licht De Bont toe. “De doelgroep van de video bestaat vooral uit bouwbedrijven, maar ook opdrachtgevers worden indirect aangesproken. Het idee is dat bouwbedrijven overtuigd raken van de voordelen van KOMO-certificering, zoals eenvoudiger dossiervorming en een soepeler bouwproces, terwijl opdrachtgevers meer vertrouwen krijgen in de geleverde kwaliteit. Je betaalt misschien iets meer in het voortraject, maar verdient dat terug door minder faalkosten en minder inspanning bij kwaliteitsborging. Dat is winst voor iedereen.”

Misvatting

Ondanks de brede inzetbaarheid van KOMO bestaan er enkele misvattingen. Een daarvan is dat Stichting KOMO zelf verantwoordelijk zou zijn voor de uitvoering van certificeringen. “Wij coördineren het keurmerksysteem, maar de daadwerkelijke controle ligt bij certificerende instellingen,” verduidelijkt De Bont. Ook denken sommige consumenten dat gecertificeerde producten automatisch goed geïnstalleerd worden. “De praktijk toont aan dat alleen bedrijven met een gecertificeerd proces dit kunnen garanderen.”

Innovatie en digitalisering voorop

KOMO beweegt mee met de toekomst van de bouw. Een belangrijke ontwikkeling is de digitalisering binnen de bouw. Onder het digiGO-initiatief werkt KOMO aan gestandaardiseerde digitale certificaten en dossiers. Deze digitalisering zorgt niet alleen voor een efficiëntere verwerking, maar biedt ook voordelen op lange termijn. Zoals betere toegankelijkheid en overzichtelijkheid.


Daarnaast worden innovaties snel opgepakt dankzij het KOMO-innovatiecertificaat. Dit verkort de gebruikelijke doorlooptijd van certificering die anders meer dan een jaar kan duren. “Met een innovatiecertificaat kunnen we nieuwe technieken sneller valideren en toepasbaar maken,” zegt De Bont. “Dit is essentieel in een sector die steeds meer inzet op duurzaamheid en circulariteit. Over 30 of 40 jaar willen we materialen kunnen hergebruiken. Dat betekent dat we nu al moeten vastleggen welke componenten in een gebouw aanwezig zijn. Deze gedetailleerde aanpak van dossiervorming biedt niet alleen zekerheid, maar ook perspectief voor hergebruik en recycling in de toekomst.”

Menu sluiten
KOMO